top of page
Keresés

7+ 1 tipp Otthon tanuláshoz

Beülsz a tévé elé, megnézed a kedvenc sorozatod. Majd elkezdesz chatelni, és elrepül 3-4 óra. Ismerős ugye? Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanulási tippet, hogy hatékonyabbá tudd tenni az otthoni tanulást.


1. Tanulósarok kialakítása

Jelöljünk ki egy helyet, ahol tanulunk! Fontos kijelölni a helyet, mert biztonságot nyújt, egy támpont (lehetőleg ne a kanapé legyen az a hely, ott pihenni szoktunk, érdemes hagyni egy helyet, ami csak a pihenésre emlékeztet). 


2. Csend

Nagy szükségünk van arra, hogy a figyelmünket ne terelje el semmi, azaz képesek legyünk fókuszálni. Ehhez a legtöbbünknek csendre vagy mondhatjuk azt, hogy nyugalomra van szüksége. Kapcsoljátok ki a tv-t, a telefont némítsátok le és a tanulási időben ne beszéljetek senkivel.


3. Felkészülés

Készítsünk elő mindent és legyen a kezünk ügyében. Például egy liter folyadékot, egy zacskó rágcsát. Figyeljünk arra, hogy az innivalót kellő távolságra helyezzük el, nehogy beleöntsük a számítógépbe vagy a laptopba. Mi már jártunk így, és sajna a laptop bánta. Aztán szükséges lehet még papír és toll. Ez mind hasznos lesz, ha nem kell felállnunk érte. Nézzük meg a laptop fel van –e töltve? Egér megvan-e? Headset, mikrofon működik-e?


4. Tervezés

Ha megoldható, akkor egy időben, azaz ugyanakkor tanulj. Könnyebb megszokni, nem esik szét a napod, nem fogod elfelejteni, rendszert ad a napi rutinnak.


5. Értő hallgatás

Amikor figyeled a tanárt, sok dolog kéri a figyelmedet. Végül is egy egyórás video megtekintése alatt azért sok minden történhet. “Megjön a postás, felforr a víz, kapsz egy levelet, megcsörget a barátod, kollégád,hozzád szól a családtag, a kutyád jelzi, hogy ideje lenne vele is foglalkoznod. De Te most tanulni szeretnél és koncentrálsz. Figyelj az előadóra, ne csak halld a hangját.


6. Nehéz dolgokkal kezd

Lehet, hogy feladatot kell megoldanod, ekkor a legnehezebbet vedd előre, mert könnyen elfáradhatsz a végére, különösen akkor, ha az időbeosztásod olyan, hogy este tanulsz vagy próbálsz ki valamit.


7. Mozgás szerepe

Néha bizony jó felállni az asztaltól, a kanapéról, az ágyról és menni legalább egy kört a szobában, vagy akinek van, ott a kertben. Ez nagyon fontos és igen pihentető tud lenni. Néha olyan dolgokat is hallani fogsz, amit igenis végig kell gondolni, és hagyni kell leülepedni.
8. Visszacsatolás