top of page
Keresés

7+ 1 tipp Otthon tanuláshoz

Beülsz a tévé elé, megnézed a kedvenc sorozatod. Majd elkezdesz chatelni, és elrepül 3-4 óra. Ismerős ugye? Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanulási tippet, hogy hatékonyabbá tudd tenni az otthoni tanulást.


1. Tanulósarok kialakítása

Jelöljünk ki egy helyet, ahol tanulunk! Fontos kijelölni a helyet, mert biztonságot nyújt, egy támpont (lehetőleg ne a kanapé legyen az a hely, ott pihenni szoktunk, érdemes hagyni egy helyet, ami csak a pihenésre emlékeztet). 


2. Csend

Nagy szükségünk van arra, hogy a figyelmünket ne terelje el semmi, azaz képesek legyünk fókuszálni. Ehhez a legtöbbünknek csendre vagy mondhatjuk azt, hogy nyugalomra van szüksége. Kapcsoljátok ki a tv-t, a telefont némítsátok le és a tanulási időben ne beszéljetek senkivel.


3. Felkészülés

Készítsünk elő mindent és legyen a kezünk ügyében. Például egy liter folyadékot, egy zacskó rágcsát. Figyeljünk arra, hogy az innivalót kellő távolságra helyezzük el, nehogy beleöntsük a számítógépbe vagy a laptopba. Mi már jártunk így, és sajna a laptop bánta. Aztán szükséges lehet még papír és toll. Ez mind hasznos lesz, ha nem kell felállnunk érte. Nézzük meg a laptop fel van –e töltve? Egér megvan-e? Headset, mikrofon működik-e?


4. Tervezés

Ha megoldható, akkor egy időben, azaz ugyanakkor tanulj. Könnyebb megszokni, nem esik szét a napod, nem fogod elfelejteni, rendszert ad a napi rutinnak.


5. Értő hallgatás

Amikor figyeled a tanárt, sok dolog kéri a figyelmedet. Végül is egy egyórás video megtekintése alatt azért sok minden történhet. “Megjön a postás, felforr a víz, kapsz egy levelet, megcsörget a barátod, kollégád,hozzád szól a családtag, a kutyád jelzi, hogy ideje lenne vele is foglalkoznod. De Te most tanulni szeretnél és koncentrálsz. Figyelj az előadóra, ne csak halld a hangját.


6. Nehéz dolgokkal kezd

Lehet, hogy feladatot kell megoldanod, ekkor a legnehezebbet vedd előre, mert könnyen elfáradhatsz a végére, különösen akkor, ha az időbeosztásod olyan, hogy este tanulsz vagy próbálsz ki valamit.


7. Mozgás szerepe

Néha bizony jó felállni az asztaltól, a kanapéról, az ágyról és menni legalább egy kört a szobában, vagy akinek van, ott a kertben. Ez nagyon fontos és igen pihentető tud lenni. Néha olyan dolgokat is hallani fogsz, amit igenis végig kell gondolni, és hagyni kell leülepedni.




8. Visszacsatolás

Este beszéljük meg, kinek mi tetszett aznap. Ez egy nagyon jó visszacsatolás és a visszajelzések alapján könnyebb a másnapot tervezni.


+1 tipp

Kedves Szülők, ha ti összeszedettek vagytok, a gyerekeitek is azok lesznek. A gyerek tükör, erre érdemes figyelni. Ő is érzi, amit te Ne feledd, hogy a gyerekek sokkal könnyebben alkalmazkodnak új helyzetekhez, képesek sokkal lazábban állni a dolgokhoz, de csak akkor, ha a körülöttük lévő felnőttekből nem sugárzik a feszültség.




52 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page