top of page
Keresés

PÁLYAválasztást meghatározó tényezők

Frissítve: 2023. okt. 30.

Életünk egyik fontos döntése a megfelelő pályaválasztás. Van olyan diák, aki hosszú hónapokig gondolkodik azon, hogy milyen szakmát, foglalkozást válasszon, hol tanuljon tovább. És van olyan diák, aki az utolsó pillanatra hagyja, amikor már döntenie kell, hogy merre tovább. Pályaválasztáskor számos kérdésre próbálunk választ kapni: Melyik szakmában lehetek sikeres? Milyen foglalkozás illik hozzám? Milyen szempontok alapján válasszak? Hogyan döntsek jól? Ki fog nekem segíteni?


A blogban összegyűjtüttönk 8 + 1 összefüggő tényezőt, amely befolyásolja a továbbtanulási, pályaválasztási döntést. Cikkünkkel elsősorban a pályaválasztás előtt álló diákokat és az őket segítő szülőket szeretnénk támogatni abban, hogy a tanulók tudatosan ki tudják választani a számukra legmegfelelőbb szakmát. A pályaválasztás persze sosem végleges, hiszen karrierváltás bárki életében előfordulh at, mégis kétségtelenül meghatározó, ezért alapos mérlegelést igényel.


1. Képesség/készség

Döntéseik meghozatalát jelentősen megsegíti ha tisztában vagyunk személyes tulajdonságainkkal. Ha a kiválasztott foglalkozásban jól tudjuk kamatoztatni erősségeinket sikereket fogunk elérni. Ám fontos tudni, hogy ha egy adott szakmához még nincs meg a szükséges képesség, készség, ne zárjuk ki, mivel gyakorlással fejleszhetőek. Készíts egy személyes leltárt (tulajdonság, képesség, készség), majd értékeld, melyik szakmánál tudnál leginkább kamatoztatni.

2. Motiváció

Nem elég valamit kiválóan megcsinálni, fontos, hogy legyen hozzá kedved, legyen belső hajtóerőd. Hosszabb távon így garantált a karriercélok megvalósítása is. Írj fogalmazást mi motivál a pályaválasztásban? Mi motiválna egy munkahelyen, és milyen munkahelyen dolgoznál szívesen?


3. Érdeklődés

Fontos, hogy tisztában legyünk milyen tevékenységeket végzünk szívesen és melyeket kevésbé, hogy olyan munkát végezhezzünk, amely kedvünkre való, ahol produktivitást élünk meg. Ilyen munkakörben kevésbé leszünk leterheltek, demotiváltak. Azzal, hogy olyan pályát választunk, ami megfelel az érdeklődésünknek és képességeinknek, növeljük az esélyeinket arra, hogy elégedettek és boldogok legyünk a munkánkban. Gyűjtsd össze, milyen tevékenységek érdekelnek leginkább, és gondold végig, miért szeretsz velük foglalkozni.


4. Példakép

Ez a témakör a pályairányulásával kapcsolatos értékválasztások, munkaával kacsolatos értékek felderítésére szolgál. Gondold végig következő kérdéseket: Kire nézel fel? Kit tekintesz követendő példának? Milyen internetes portálokat nézel? Kiket követsz különböző social media felületeken? Ezt követően gyűjtsd össze milyen közös tulajdonsággal bírnak.


5. Családi háttér/támogatottság A családi háttérnek lehet pozitív és negatív hatása is a pályaválasztásra. Ha a család támogató és segítőkész, az ösztönözheti az egyént, hogy olyan pályát válasszon, amely az érdeklődésének és képességeinek megfelel. A mentális és érzelmi támogatás segíthet az egyénnek magabiztosabbnak érezni magát a pályaválasztás során. Nagyon fontos, hogy a család azt érezze a döntés, közös döntés volt. A túlzott elvásás hatására az egyén nyomás alatt éreznie magát, ez pedig negatív hatással lesz a döntésre. Az egyensúly megtalálása a családi elvárások és az egyéni célok között kulcsfontosságú szerepet tölt be. A nyitott és őszinte kommunikáció az egyik legfontosabb eleme a pályaválasztás folyamatának. A családtagoknak hallgatniuk kell az érintett személy vágyaira, érdeklődési területeire és terveire. Kérdezzenek és érdeklődjenek az elképzelésekről, és adjanak lehetőséget a beszélgetésre. Ha nem sikerül megtalálni az egyensúlyt, érdemes pályaválasztási tanácsadó segítségét kérni.


6. Iskolai tanulmányok/követelmények

Ismernünk kell a továbbtanuláshoz szükséges felvételi követelményeket (pl. miből érdemes emelt érettségi tenni, hány százalékos érettséget kell írni, tavalyi ponthatárok, plusz pontok), hogy képessé váljunk reálisan megítélni iskolaválasztási esélyeinket. Érdemes még átgondolunk melyik tantárgyakból vagyunk jók, milyen plusz foglalkozásokon veszün részt (önként).


7. Pályaismeret

A következő tényező segít abban, hogy elképzeld önmagad egy vagy több szakma képviselőjént. Gyűjtsd össze azokat a szakmákat, ami közel áll hozzád, ami jelenleg felkeltette az érdeklődésed. Járj utána és derítsd ki, hogy pontosan milyen tevékenységet végez, miben kell ügyesnke lennie, milyen eszközökkel dolgozik, kikkel működik együtt, mi a munkájának az eredmények, mennyi ideig, milyen iskolatípusban lehet tanulni? Ehhez információkat gyűjhetünk pályaismertető oldalakról (pl. felvi.hu, ikk.hu) vagy ellátogathatunk nyíltnapokra. Nagyon jó, ha mód van az adott hivatás képviselőjét munkavégzés közben megfigyelni, esetleg a leendő hivatásba belekóstolni (pl.: educatio kiállítás, szakmák éjszakája).


8. Munkaerő paici helyzet

Ha már tudod miben vagy jó, fontos tudnod, milyen igény van a piacon az is-mereteidre, hogy biztosan el tudj majd helyezkedni. Itt érdemes végig gondolni: Mire van kereslet, mire nincs? Milyen kiegészítő készségek és kompetenciák lesznek szükségesek az alapszak vagy alapszakma elvégzése mellett? Milyen megélhetést lehet biztosítani az adott foglalkozással? Ezt a pontot legnehezebb körüljárni, hiszen a munkaerő-piaci helyzet folyton változó, ezért érdemes a korábbi 6 pontot erősebben figyelembe venni, mint ezt, nem tudhatjuk, mi lesz-5- 10 év múlva. Amit tehetünk, hogy folyamatosan figyeljük a minket körülvevő környezet és felkészülünk a változásokra.


+1 Életstílus/életvitel

Amikor pályát választunk, valójában életstílust is választunk, mivel a munka elkerülhetetlenül részévé válik az életünknek. A munka az időnk jelentős részét foglalja el, és hatással van az életvitelünkre, a pénzügyi helyzetünkre, és a személyes boldogságunkra is. Egyes pályák több munkaidőt igényelnek, míg mások lehetővé teszik a rugalmasabb munkarendet. Érdemes megfontolni, hogy mennyi időt szeretnénk szentelni a hobbi, a sport, az utazás vagy a családunk számára. Továbbá az alábbi kérdéseket érdemes megvizsgálni: Miben hiszek? Hogy látom a világot? Melyek az alapvető értékek életemben? Milyen az az élet, amit élni szeretnék? Hogy nézne ki egy átlagos munkanapom szívem szerint?

Ne feledjük, hogy mi vagyunk az irányítói az életünknek, és a döntéseink alakítják azt, milyen életet élünk. Legyünk tudatosak, és válasszunk olyan pályát, ami valóban tükrözi az általunk kívánt életstílust.


A tudatos döntésekhez e tényezők ismerete, mérlegelése fontos szerepet tölthet be, ezért központunk pályaválasztási tanácsadói is beépíteték ezsköztárjukba.

Fontos, hogy a fenti szempontokat közösen beszéljük át gyermekünkkel, hogy reális önismerettel rendelkezzen, s mindeközben lehetőség szerint pozitív képe alakulhasson ki önmagáról. Mindezt úgy érhetjük el, hogy nem csupán gyengeségeit, hanem erősségeit is visszajelezzük számára. A mindennapi életéből hozunk példákat, sőt a mindennapok során jelezzük, ha valamiben ügyes, valamit jól csinált, valamilyen tulajdonságát értékeljük stb. Fontos azonban arra is odafigyelnünk, hogy reális elvárásokat állítsunk gyermekünk elé! Mindebben kérjük bátran pályaválasztási tanácsadó segítségét is. Központunk egész évben üzemel, keressetek bátran minket. Az első konzultáció díjmentes. Érdeklődni, jelentkezni itt tudtok: https://www.my-self.hu/palyavalasztasi-tanacsadas










38 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page