top of page
Keresés

Érettségi: az első nap

A koronavírus járvány miatt rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg hétfő reggel, a 2020-as érettségi vizsga. A hagyomákhoz híven idén is a magyar nyelv és irodalom vizsgával kezdtek az érettségizők, középszinten 68 458-an vizsgáztak tegnap az Oktatási Hivatal adatai szerint. A feladatlapokra 240 perce volt a diákoknak és maximum 100 pontot szerezhettek. A vizsga délután 1 órakor ért véget. Na de, hogyan vette kezdetét a 2020-as középszintű érettségi? Diákjaink és mentoraink meséltek.


Közel 20 éve vagyunk a diákjaink, mentoráltjaink mellett az érettségi időszakban is, de még ilyen helyzetben mint az idei mi sem voltunk. Az elmúlt napok utolsó hajrája sokkal nagyobb feszültségben került sor. Kiszámithatatlan, bizonytalan időszak ez a mindennapokban is, így meg végképp azzá vált és sajnos az iskoláktól, a környezettől nem mindenki kapott segítséget. Természetesen mentoráltjaink mellett ott állunk minden pillanatban, amikor szükség van ránk. Van akit teganp telefonon keresztül kísértünk el az iskolájáig, hogy enyhítsük a szorongását és valóban odaérjen. Olyan is akadt, aki vasárnap éjjel keresett minket, mert nem tudott aludni. Rémülten ébredt fel álmából, hevesen vert a szíve, reszketett, szüleinek nem mert szólni. Később hányingere lett, remegése nem múlt el, minderről cseten számolt be mentorának, aki szerencséjére fent volt még (az idő: hajnal, fél 1), sikerült megnyugtatnia a lányt, aki el tudott alduni, majd reggel időben felkelt és végig csinálta a vizsgát. Jó érzés, hogy a nehéz időszakban is minket keresnek ügyfeleink és az elmúlt évek során ki tudott alakulni olyan kapcsolat, hogy ezek az apróságok megnyugvást tudnak adni, s ezáltal a sikeres érettségikhez mi is hozzá tudunk járulni.


Még csak a magyar érettségin vagyunk túl, miközben e blog születik épp a matekot írják, ami még mindig a mumus tantárgyak közé tartozik, sok diákunknak is ez a legnagyobb ellensége, ám ma mégis könnyebben indultak útnak a fiatalok, mert már nem az ismeretlenbe indultak. Tegnap megtapasztaltak sokmindent, amit át is tudtunk velük beszélni még délután. Számunkra is érdekes tapasztalás volt, hogy mennyire más élményeket élt át minden ügyfelünk annak függvényében, hogy melyik iskola tanulója. Van intézmény, ami reggeli kávéval fogadta a diákokat és pár jó szóval állt mellettük az osztályfőnök. Van, ahol ballagási tarisznyát, maszkot, kesztyűt és kézfertőtlenitót kaptak a diákok a bátorító szavak mellé. Ám sajnos a másik végletet is meg kellett tapasztalnia jó pár mentoráltunknak. Volt iskola, ahova egy órával előbb kellett megérkeznie a diákoknak, hogy mindenkit egyesével teszteljenek koronavírusra. Ez tovább nehezítve az amúgy is stresszes helyzetet. Egyik lány mesélte a délutáni élménybeszámolójában, hogy náluk belépéskor megmotozták a diákokat. Aztán egy másik diák arról számolt be, hogy idegörlő volt egyedül a terembe várakozni, több mint félórán át, még a telefonját sem vehette elő, majd amikor a saját maszkját elővette, közölték vele, hogy azt viselj, amit adtak. Vett egy mély levegőt, majd eldöntötte, hogy nem hergeli magát, nem fog stresszelni ezen, mert azt csak rontja a teljesítményét. Megnyugodott és kizárt minden zavaró tényezőt, nem enegedte, hogy bárki vagy bármi kizökkentse. Ezek a fiatalok nagyfokú önismeretre és érettségre tettek tanúbizonyságot. Nagyon büszkék vagyunk rájuk!


Apróságoknak tűnnek ezek így utólag, de ott a helyzetben borzalmasan nagy bizonytalanságot, kisebbrendűségi érzést, szorongást tud eredményezni. Jó, hogy sokan az elmúlt évek tréningjeinek köszönhetően át tudták saját magukat segíteni ezeken a helyzeteken, helyén tudták ezt kezelni és nem rontotta tovább a helyzetüket.Sajnos nem mindenki tudott uralkodni magán, volt aki annyira rástresszelt a helyzetre, hogy egy kisebb pánikrohamot élt át, s ezáltal sok időt vesztett. Nem volt kitől segítséget kérnie, mert nem mert. Szörnyű, hogy ilyenre sor kerül.


Mozgalmas hétfő áll mögöttünk, nagyon sok diák keresett fel minket, van akivel kis csoportban online, van akivel egyéniben átbeszéltük a nap történéseit, felkészültünk a folytatásra. Jó lenne, ha mindenki mellett ott tudnánk állni. Egyre szélesebb körben gondolkodunk szolgáltatásaink bővítése kapcsán. A most leérettségiző ügyfeleink kezét sem engedjük el, a munkába állás első lépéseiben is segítünk, úgy mint akinek az egyetemei évei mellé van szükség mentorra. Az eredetileg 1-2 évre tervezett mentorrendszerünk az igények alapján úgy tűnik egyre hosszabb távra nyit lehetőséget, akár 10 éves kortól 25 éves korig. A helyzetre való tekintettel az online térben egyre inkább jelen vagyunk, úgy mint az ingyenes fiataloknak csoport: https://www.facebook.com/groups/httpswww.myself.hu. Ezen felül az online mentorálás és az online csoportok. Keressen bizalommal, találjuk ki együtt, hogy milyen egyéni programot tudunk biztosítani önnek vagy gyermekének. Kövess minket facebookon és ha tetszik amit látsz, lájkolj minket.


Kiváncsian várjuk a további tantárgyal kapcsolatos megéléseket, véleményeket!

Sok sikert és erőt a folytatáshoz!


80 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page