top of page
Keresés

Érettségizőknek: 10 tanács az utolsó hajrában

Vészesen közeledik a nagy megmérettetés: az érettségi. Úgy érzed, hogy a napok egyre rövidebbek, a tanulnivaló pedig még beláthatatlan? Eleged van az állandó stresszel teli tanulásból? Sokszor úgy érzed hiába olvasod el az anyagot, egyszerűen nem megy a fejedbe? Utálod, hogy sokat készülsz még sem sikerül úgy, ahogy szeretnéd? Sokat pánikolsz, mert úgy érzed nem tudsz semmit? Ha ezekre a kérdésekre igennel feleltél, akkor állj meg egy pillanatra és rakj rendet a fejedbe. Ehhez adunk 10 tanácsot, hogy az utolsó napokat eredményesen használd fel.


 

1. Rakj rendet!

A tanuláshoz nemcsak idő, hanem hely is szükséges. Ahhoz, hogy a fejedben rend legyen, a környezetedben is rendet kell tenned. Szóval ha eddig egy kupis szoba kellős közepén tanultál, akkor itt az ideje, hogy rendet tégy. Nem árt ha szellőztetsz kicsit, beágyazol, és nem pizsiben tanulsz, hidd el máris érzékelhető lesz a rend és a tisztaság.





 

2. Készíts menetrendet!


Az érettségi előtti hajrában minden perc aranyat ér. Készíts pontos menetrendet, és ne csalj, légy következetes. Például ha eldöntötted, hogy 20 percig olvasol egy anyagot, akkor ne add fel 5 perccel a vége előtt. Hidd el megéri, szigorúnak lenni magadhoz. Azt is jegyezd fel, mikor tanulsz, mikor pihensz, mikor van egyéb programod. Kell a feltöltődés!

 

3. Fókuszálj!

Nehéz feladat, de nem lehetetlen. Nagy önuralmat igényel, ne hagyd, hogy bármi elvonja a figyelmedet, egyszerre csak egy dologra koncentrálj. Amikor tanulsz némítsd le a mobilt, zárd be a Facebookot, és csak akkor nyisd meg, ha megtanultad, vagy átismételted azt az anyagmennyiséget, amit előre kiszabtál magadnak. Mert ugye van egy pontos időbeosztásod (lásd: 2. tanács). Ha ezt nem teszed meg, akkor az értesítések, az üzenetek elvonják a figyelmed, kizökkentenek a tanulásból, és kezdheted elölről a hangolódást.




 


4. Ismételj!


Az utolsó napokban már ne az új ismeretek elsajátítására törekedj, hanem a meglévő tudásod rendszerezésére, hogy azok jobban rögzüljenek. Ismétlés a tudás anyja! Ne feledd, a „már olvastam” nem feltétlenül jelenti azt, hogy tudod is. A nehezebben megtanulható, száraz anyaghoz (pl. évszámok memorizálása vagy idegen nyelv tanulása) készíthetsz memóriakártyákat, már a készítésénél egy csomó minden rögzül.


 

5. Jegyzetelj, rajzolj, jelölj!


Húzd alá szövegkiemelővel a fontos információkat, karikázd be az évszámokat, írd a kulcsszavakat az oldal szélére, írj vázlatot. Megannyi lehetőség, amely segít jobban elsajátítani az információkat, érdemes többet kipróbálni, hogy lásd, mi a leghatékonyabb a számodra.

 

6. Pihenj!


Fontos, hogy bizonyos időközönként tarts szüneteket. DE, ezt az időt ne a kedvenc sorozatod megnézésével illetve instád görgetésével töltsd (legfeljebb, ha aznapra végeztél mindennel), mert kizökkent a fókuszált idődből, ahogy azt az előbb már leírtuk. Ehelyett inkább sétálj, főzz valami gyorsat, mozogj kicsit, menj a friss levegőre és ne feledkezz meg a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelről sem. A megfelelő alvás különösen fontos ebben az időszakban, hiszen az agynak el kell raktározza a tanult információkat. Éppen ezért az érettségi előtti utolsó napon már ne tanulj és ne virrassz, mert inkább árt, mint használ. Jobban jársz, ha kipihenten (aludj legalább 8 órát) és összeszedetten érkezel meg az érettségire. Hidd el, hálás lesz az agyad érte.

 

7. Beszélj róla!


Ne hagyd, hogy a sok stressz és aggodalom felgyűljön benned! Gyakran előfordul, hogy enyhíthetünk a szorongáson, ha beszélünk róluk. Szóval beszélgess szüleiddel, barátaiddal! Mondd el nekik, hogy mi az, ami miatt aggódsz, mik a céljaid, a terveid, és kérd ki a tanácsaikat. De nekünk is írhatsz, szakembereink online is elérhetőek. Keress minket bátran!

 

8. Jutalmazd magad!


Megírtál egy hosszú esszét? Megoldottál egy bonyolult matek képletet? Szuper! Jutalmazd meg magad! Nem kell nagy dolgokra gondolni, például egyél egy finom csokit, igyál egy kávét, vegyél egy forró fürdőt stb. A lényeg, hogy csinálj olyan dolgot, ami megnyugtat, boldogsággal tölt el, és ösztönzően hat a teljesítményedre.


 

9. Szánj időt bepakolásra és az útra!


Már vasárnap készítsd elő időben azokat, amiket szeretnél az érettségire magaddal vinni. Csinálj szendvicset, vigyél csokit és sok folyadékot is magaddal. Legyen nálad függvénytábla számológép, atlasz, szótár. Fontos, hogy ne legyen benne írás, jegyzet. A forgalom, mint tudjuk kiszámíthatatlan, ezért indulj el időben. Ha nem vagy jó az ébredésben, állíts több ébresztőt, vagy kérd meg a szüleidet, hogy ébresszen fel, ha magadtól nem menne. Végül ne feledd a maszkot és a kézfertőtlenítőt sem!


 

10. Gondolj úgy az érettségire, hogy nem ezen múlik az életed!


Oké, nagy az érettségi tétje, de nem az életed múlik rajta. Maximum a következő egy évedet befolyásolja, hosszú távon még akkor is bármi lehet, ha most, elsőre nem jön össze a terved! Például nemcsak a felsőoktatási intézményekben lehetséges versenyképes tudásra szert tenni. Az OKJ-s képzések reális alternatívát kínálhatnak az egyetemi szakokkal szemben. Szóval semmi okod a szomorúságra, nem dől össze a világ akkor sem, ha nem lesz kitűnő a bizonyítványod. Sokkal fontosabb, hogy reális képed legyen önmagadról és az előtted álló lehetőségekről. MySelf mentorprogramunk ebben nagy segítségedre lehet, mivel lehetőséget teremt a benned rejlő erőforrások felismerésére és képességeid kibontakoztatásra. Szolgáltatásunkról itt olvashatsz bővebben: https://www.my-self.hu/mentorprogram

 

Hajrá, még van pár napod! De ne feledd, az utolsó napokban inkább már a lelki felkészüléssel foglalkozz! És még valami: légy büszke magadra, mert érett, fiatal felnőtt lettél!


Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel és segítsd nekik a felkészülést!


További hasznos tanácsokért pedig csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/httpswww.myself.hu/




2 570 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page