top of page
Keresés

Hogyan legyél magabiztosabb?

Frissítve: 2020. márc. 8.

Lassan 20 éve dolgozunk fiatalokkal, szülőkkel és szakemberekkel is egyaránt. Ez idő alatt igen szembetűnő, hogy egyre kevesebb önbizalommal rendelkeznek a fiatalok, egyre inkább torz az én-képük. Sajnos ez sok tényezőnek tudható be, cikkünkben ezt nem is feszegetjük. Azt viszont igen, hogy hogyan lehet ebből „kimászni”, s hogyan lehet ezt elkerülni, milyen prevenciós lehetőségek vannak a kezünkben akár szakemberként, akár szülőként.

Ha szeretnél magabiztosabb lenni, de egyedül nem boldogulsz, gyere dolgozzunk rajta együtt!

Önmagad, önmagadhoz mérd!

A boldog élet alappillére az egészséges önbizalom.

Újszülöttként még tökéletes önbizalommal és ami a legfontosabb önszeretettel rendelkezünk. Felnőtté válásunk során rengeteg hatás ér minket, legelőször a szüleink felől érkező elvárások, aztán az egyre tágabb szocializációs háló is nagy befolyással van ránk, úgy mint rokonok, barátok, iskolatársak, tanárok véleménye, minősítése. Olykor 1-1 mondat is tud olyan mélyre hatolni, hogy akár a pályaválasztásunkat is tudja befolyásolni, elkezdünk szárnyalni, de ennek ellentétje is sajnos bekövetkezhet egy rossz időben rosszul irányzott kijelentéssel. Ezek együttese adja azt a képet, amit mi gondolunk önmagunkra, ahova helyezzük magunkat a társadalomban. Minden helyzetben összehasonlítjuk magunkat másokkal, s egyre gyakrabban a médiában, közösségi fórumokon látott „tökéletes” modellekhez kezdjük mérni magunkat. Ezáltal negatív hatású sugalmazásokat kapunk, ettől önértékelésünk egyre romlik. Sajnos egyre több prevenciós foglalkozáson halljuk már 3.-4. osztályos gyerkőcök szájából is, hogy „nem tudom megcsinálni”, „úgysem fog sikerülni”, „engem nem lehet szeretni” vagy az „ én nem is vagyok szép” mondatokat.


Bízz magadban, hidd el, hogy menni fog!

Ne engedd, hogy mások véleménye befolyásoljon!

2017-ben a Generali a Biztonságért Alapítván két különböző mintán mérte fel a fiatalok önértékelését. Az egyik csoport egy 100 fős, 14-18 év közötti fiatalokból álló reprezentatív minta volt, míg a másik része a Generali Mosolyvadász táborainak résztvevőire épült, akik olyan 12-18 év közötti fiatalok, akik nehezen tudnak bizalmi kapcsolatot kialakítani társaikkal, mert pl. gyermekotthonban élnek vagy egyéb módon sérülhetett a körülötte lévő bizalmi háló. A borzasztó az, hogy a várakozással ellentétben nem volt számottevő különbség a két minta között. Mindkét csoportban tarolt az önbizalomhiány. A két minta sok tekintetben volt hasonló, csak 1-2 esetben mutatkozott jelentős különbség. Ami mind két minta esetében szembetűnő és nem tér el, hogy a fiatalok 1/3-a látja pesszimistán a saját jövőjét és 47%-uk, azaz majdnem minden második gyermek/fiatal önbizalomhiányos. Dr. Gyurkó Szilvia (gyermekjogi szakértő) úgy látja a kötödési minták egyre inkább akkor is zavarossá válnak, ha teljes családban nevelkednek a fiatalok.


Szakértői segítség

Szomorú szembesülni ezzel a tendenciával, amihez fiataljaink nem kapnak segítséget sem az iskolábna, sem otthon. Fontos leszögezni, hogy nem azért mert nem lenne igény a szülőkben, pedagógusokban. Munkánk során pedagógusoknak, óvónőknek is tartunk csoportokat és egyértelmű a vágy és szándék bennük is. Idő, hely, tér és tapasztalat nincs elegendő. Ráadásul amíg pedagógusként, szülőként mi is rossz sémákat követve önértékelés-zavarral küzdünk, addig nem is tudunk segíteni. Ezért jutottunk oda pár évvel ezelőtt, hogy az iskolai szociális munkából olyan jól ismert mentor-rendszert mindenki számára elérhetővé kell tenni. Nem véletlen lett ez a szolgáltatás a MySelf Program egyik alappillére. Heti rendszeres mentor alkalmak és folyamatos online/telefonos segítség áll rendelkezésre azoknak a fiataloknak, akik részt vesznek a Mentor programunkban. Több mint 10 éve vagyunk mentorok, immár 10 éves kortól kezdődően fogadunk ügyfeleket, akár egyetemistákon át a felnőtt korosztályig. Egyre többször keresnek meg minket fiatal felnőttek, friss anyukák, gyermeknevelési gondokkal küzdő apukák is. Mentor programunk teljesen egyénre szabott, már 4-5 hónap folyamatos munka alatt is nagy eredmények érhetőek el, de vannak ügyfeleink akik akár 4-5 éven keresztül igénylik szolgáltatásunkat, mert egyre inkább szeretnének fejlődni, önmagukkal tisztában lenni és érzik, hogy életútjuk minden egyes fázisában mekkora lehetőségeket kapnak tőlünk ezáltal a program által. Az egyéni Mentor program mellett egyre több konkrét problémára válaszként tréningeket is elkezdtünk szervezni, úgy mint tanulásmódszertani vagy akár kis csoportos önismereti tréning. Több óvodában és iskolában is jelen vagyunk szülő csoportokkal is, melyeket szeretnénk tovább bővíteni és nem intézményhez kötni a részvétel lehetőségét.

Természetesen a már kialakult önbizalomhiány (önbizalom csökkenés) nem tűnik el egyik pillanatról a másikra, de ha teszel érte, akkor lépésről-lépésre közeledsz a teljes önelfogadás elérése felé, melyhez valódi szakmai kapaszkodókat kaphatsz a MySelf Központtól.


Keress minket bizalommal, egy első ingyenes beszélgetés keretében találjuk ki együtt, hogy Neked mi lehet a segítség.


38 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentários


bottom of page