top of page
Keresés

Hogyan legyél magabiztosabb?

FrissĂ­tve: 2020. mĂĄrc. 8.

Lassan 20 Ă©ve dolgozunk fiatalokkal, szĂŒlƑkkel Ă©s szakemberekkel is egyarĂĄnt. Ez idƑ alatt igen szembetƱnƑ, hogy egyre kevesebb önbizalommal rendelkeznek a fiatalok, egyre inkĂĄbb torz az Ă©n-kĂ©pĂŒk. Sajnos ez sok tĂ©nyezƑnek tudhatĂł be, cikkĂŒnkben ezt nem is feszegetjĂŒk. Azt viszont igen, hogy hogyan lehet ebbƑl „kimĂĄszni”, s hogyan lehet ezt elkerĂŒlni, milyen prevenciĂłs lehetƑsĂ©gek vannak a kezĂŒnkben akĂĄr szakemberkĂ©nt, akĂĄr szĂŒlƑkĂ©nt.

Ha szeretnĂ©l magabiztosabb lenni, de egyedĂŒl nem boldogulsz, gyere dolgozzunk rajta egyĂŒtt!

Önmagad, önmagadhoz mĂ©rd!

A boldog élet alappillére az egészséges önbizalom.

ÚjszĂŒlöttkĂ©nt mĂ©g tökĂ©letes önbizalommal Ă©s ami a legfontosabb önszeretettel rendelkezĂŒnk. FelnƑttĂ© vĂĄlĂĄsunk sorĂĄn rengeteg hatĂĄs Ă©r minket, legelƑször a szĂŒleink felƑl Ă©rkezƑ elvĂĄrĂĄsok, aztĂĄn az egyre tĂĄgabb szocializĂĄciĂłs hĂĄlĂł is nagy befolyĂĄssal van rĂĄnk, Ășgy mint rokonok, barĂĄtok, iskolatĂĄrsak, tanĂĄrok vĂ©lemĂ©nye, minƑsĂ­tĂ©se. Olykor 1-1 mondat is tud olyan mĂ©lyre hatolni, hogy akĂĄr a pĂĄlyavĂĄlasztĂĄsunkat is tudja befolyĂĄsolni, elkezdĂŒnk szĂĄrnyalni, de ennek ellentĂ©tje is sajnos bekövetkezhet egy rossz idƑben rosszul irĂĄnyzott kijelentĂ©ssel. Ezek egyĂŒttese adja azt a kĂ©pet, amit mi gondolunk önmagunkra, ahova helyezzĂŒk magunkat a tĂĄrsadalomban. Minden helyzetben összehasonlĂ­tjuk magunkat mĂĄsokkal, s egyre gyakrabban a mĂ©diĂĄban, közössĂ©gi fĂłrumokon lĂĄtott „tökĂ©letes” modellekhez kezdjĂŒk mĂ©rni magunkat. EzĂĄltal negatĂ­v hatĂĄsĂș sugalmazĂĄsokat kapunk, ettƑl önĂ©rtĂ©kelĂ©sĂŒnk egyre romlik. Sajnos egyre több prevenciĂłs foglalkozĂĄson halljuk mĂĄr 3.-4. osztĂĄlyos gyerkƑcök szĂĄjĂĄbĂłl is, hogy „nem tudom megcsinĂĄlni”, „Ășgysem fog sikerĂŒlni”, „engem nem lehet szeretni” vagy az „ Ă©n nem is vagyok szĂ©p” mondatokat.


BĂ­zz magadban, hidd el, hogy menni fog!

Ne engedd, hogy måsok véleménye befolyåsoljon!

2017-ben a Generali a BiztonsĂĄgĂ©rt AlapĂ­tvĂĄn kĂ©t kĂŒlönbözƑ mintĂĄn mĂ©rte fel a fiatalok önĂ©rtĂ©kelĂ©sĂ©t. Az egyik csoport egy 100 fƑs, 14-18 Ă©v közötti fiatalokbĂłl ĂĄllĂł reprezentatĂ­v minta volt, mĂ­g a mĂĄsik rĂ©sze a Generali MosolyvadĂĄsz tĂĄborainak rĂ©sztvevƑire Ă©pĂŒlt, akik olyan 12-18 Ă©v közötti fiatalok, akik nehezen tudnak bizalmi kapcsolatot kialakĂ­tani tĂĄrsaikkal, mert pl. gyermekotthonban Ă©lnek vagy egyĂ©b mĂłdon sĂ©rĂŒlhetett a körĂŒlötte lĂ©vƑ bizalmi hĂĄlĂł. A borzasztĂł az, hogy a vĂĄrakozĂĄssal ellentĂ©tben nem volt szĂĄmottevƑ kĂŒlönbsĂ©g a kĂ©t minta között. MindkĂ©t csoportban tarolt az önbizalomhiĂĄny. A kĂ©t minta sok tekintetben volt hasonlĂł, csak 1-2 esetben mutatkozott jelentƑs kĂŒlönbsĂ©g. Ami mind kĂ©t minta esetĂ©ben szembetƱnƑ Ă©s nem tĂ©r el, hogy a fiatalok 1/3-a lĂĄtja pesszimistĂĄn a sajĂĄt jövƑjĂ©t Ă©s 47%-uk, azaz majdnem minden mĂĄsodik gyermek/fiatal önbizalomhiĂĄnyos. Dr. GyurkĂł Szilvia (gyermekjogi szakĂ©rtƑ) Ășgy lĂĄtja a kötödĂ©si mintĂĄk egyre inkĂĄbb akkor is zavarossĂĄ vĂĄlnak, ha teljes csalĂĄdban nevelkednek a fiatalok.


SzakĂ©rtƑi segĂ­tsĂ©g

SzomorĂș szembesĂŒlni ezzel a tendenciĂĄval, amihez fiataljaink nem kapnak segĂ­tsĂ©get sem az iskolĂĄbna, sem otthon. Fontos leszögezni, hogy nem azĂ©rt mert nem lenne igĂ©ny a szĂŒlƑkben, pedagĂłgusokban. MunkĂĄnk sorĂĄn pedagĂłgusoknak, ĂłvĂłnƑknek is tartunk csoportokat Ă©s egyĂ©rtelmƱ a vĂĄgy Ă©s szĂĄndĂ©k bennĂŒk is. IdƑ, hely, tĂ©r Ă©s tapasztalat nincs elegendƑ. RĂĄadĂĄsul amĂ­g pedagĂłguskĂ©nt, szĂŒlƑkĂ©nt mi is rossz sĂ©mĂĄkat követve önĂ©rtĂ©kelĂ©s-zavarral kĂŒzdĂŒnk, addig nem is tudunk segĂ­teni. EzĂ©rt jutottunk oda pĂĄr Ă©vvel ezelƑtt, hogy az iskolai szociĂĄlis munkĂĄbĂłl olyan jĂłl ismert mentor-rendszert mindenki szĂĄmĂĄra elĂ©rhetƑvĂ© kell tenni. Nem vĂ©letlen lett ez a szolgĂĄltatĂĄs a MySelf Program egyik alappillĂ©re. Heti rendszeres mentor alkalmak Ă©s folyamatos online/telefonos segĂ­tsĂ©g ĂĄll rendelkezĂ©sre azoknak a fiataloknak, akik rĂ©szt vesznek a Mentor programunkban. Több mint 10 Ă©ve vagyunk mentorok, immĂĄr 10 Ă©ves kortĂłl kezdƑdƑen fogadunk ĂŒgyfeleket, akĂĄr egyetemistĂĄkon ĂĄt a felnƑtt korosztĂĄlyig. Egyre többször keresnek meg minket fiatal felnƑttek, friss anyukĂĄk, gyermeknevelĂ©si gondokkal kĂŒzdƑ apukĂĄk is. Mentor programunk teljesen egyĂ©nre szabott, mĂĄr 4-5 hĂłnap folyamatos munka alatt is nagy eredmĂ©nyek Ă©rhetƑek el, de vannak ĂŒgyfeleink akik akĂĄr 4-5 Ă©ven keresztĂŒl igĂ©nylik szolgĂĄltatĂĄsunkat, mert egyre inkĂĄbb szeretnĂ©nek fejlƑdni, önmagukkal tisztĂĄban lenni Ă©s Ă©rzik, hogy Ă©letĂștjuk minden egyes fĂĄzisĂĄban mekkora lehetƑsĂ©geket kapnak tƑlĂŒnk ezĂĄltal a program ĂĄltal. Az egyĂ©ni Mentor program mellett egyre több konkrĂ©t problĂ©mĂĄra vĂĄlaszkĂ©nt trĂ©ningeket is elkezdtĂŒnk szervezni, Ășgy mint tanulĂĄsmĂłdszertani vagy akĂĄr kis csoportos önismereti trĂ©ning. Több ĂłvodĂĄban Ă©s iskolĂĄban is jelen vagyunk szĂŒlƑ csoportokkal is, melyeket szeretnĂ©nk tovĂĄbb bƑvĂ­teni Ă©s nem intĂ©zmĂ©nyhez kötni a rĂ©szvĂ©tel lehetƑsĂ©gĂ©t.

TermĂ©szetesen a mĂĄr kialakult önbizalomhiĂĄny (önbizalom csökkenĂ©s) nem tƱnik el egyik pillanatrĂłl a mĂĄsikra, de ha teszel Ă©rte, akkor lĂ©pĂ©srƑl-lĂ©pĂ©sre közeledsz a teljes önelfogadĂĄs elĂ©rĂ©se felĂ©, melyhez valĂłdi szakmai kapaszkodĂłkat kaphatsz a MySelf KözponttĂłl.


Keress minket bizalommal, egy elsƑ ingyenes beszĂ©lgetĂ©s keretĂ©ben talĂĄljuk ki egyĂŒtt, hogy Neked mi lehet a segĂ­tsĂ©g.


38 megtekintés0 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page