top of page
Keresés

Amit mindenkinek tudnia kell a rossz/káros beidegződésekről

Frissítve: 2020. márc. 6.

Talán te is azok közé tartozol, akik már több alkalommal változtatni szerettek volna (pl. le érettségizem, megtanulok vezetni, megcsinálom a nyelvvizsgát, rendszeresen sportolok, megtalálom az igazit, keresek egy jobb melót stb.), de valahol mindig elakadt a dolog és a kitűzött cél, végül nem valósult meg. Sokszor úgy érezted, hogy most végre jó úton jársz és ki fogsz tudni lépni a negatív gondolkodás ördögi köréből, és jobban bízol majd magadban. De hiába kezdtél el változtatni és tűnt is úgy egy darabig, hogy sikerülhet, valahol mindig elakadtál. Valami megakadályozta a változást és visszatértél a régi szokásaidhoz. Ilyenkor dühös, csalódott és kiábrándult vagy, és Te magad is azt a tudatot erősíted, hogy “úgysem vagyok rá képes”. Na ez az a mondat, ami legnagyobb akadályt jelenti, hogy változást érj el: a tudatalattidban olyan régi beidegződések, minták vannak, amelyek ellensúlyozzák a változásokat. Ha nem hiszed el azt a tényt, hogy neked is sikerülhet, hogy képes vagy rá, és hogy a változáshoz Te kellesz, akkor minden döntés hiábavaló.

A változás Te magad vagy!

Jéghegy elmélet

Képzelj magad elé egy jéghegyet. Csak egy kis része van kint a víz alól - na így működik az elménk is. A tudatos része – a meghozott döntéseid, a gondolatok – a jéghegy csúcsa. Ez látszik a víz felszínén, vagyis ezek azok a gondolatok, amelyeknek teljes egészében tudatában vagy. A vízből kilátszó rész azonban csak néhány százalék, a többi rész rejtve van saját magad elől is. Ez a tudatalatti, amelyben a régi beidegződéseid, viselkedési mintáid vannak, mivel 95 százalékát teszi ki az egésznek nagy hatással van az életedre.

A víz felszíne alatt, azaz a tudatalattiban tárolódnak mindazok az információk (gondolatok, érzelmek, beidegződések, minták), amelyek alapján később a tudatos döntéseinket hozzuk. Ezek legtöbbjét gyerekkorunkban raktározzuk el, hiszen ilyenkor még olyan az agyunk, mint a szivacs, minden bejövő információt magába szív - szelekció nélkül. Ez az oka annak, hogy felnőttkorunkban is gyakran a gyermekkori minták és hiedelmek vezérlik életünket - általában nem tudatosan. Például, ha akkoriban megtanultad, hogy „jobb, ha nem bízol meg senkiben, mert akkor nem lehet csalódni”, akkor ez a viszonyulásod felnőttként is elkísér és negatívan befolyásolja életedet.

A jéghegy modell

Megerősítési torzítás

A negatív beidegződések akadályoztatnak minket.

Ismerős az az érzés, amikor újra és újra olyan helyzetbe kerülsz, amelyet nem tudsz megoldani, megvalósítani, vagy amelyben rosszul érzed magad. A forgatókönyv ismétlődik. Ha ez a helyzet, akkor ideje áttekinteni őket. A pszichológiában van egy fogalom, a “megerősítési torzítás”, ami azt jelenti, hogy ha van egy meggyőződésünk, akkor az agyunk automatikusan kiválogatja azokat az információkat, amelyek illeszkedik ebbe a hitrendszerbe. Lássunk egy példát: ha úgy gondolod, hogy értéktelen / hülye / csúnya vagy és nem vagy képes bizonyos dolgokat megtenni, akkor az élet hiába kínál számos lehetőséget, nem fogod tudni megérteni azokat. Ösztönösen azokról az információkról veszel tudomást,amelyek azt a meggyőződésedet igazolják vissza, amelyek az ellenkezőjét bizonyítanák (pl. nem mersz elfogadni egy jobb munkát mert attól félsz, hogy abban úgyis kudarcot vallanál). Nem veszel róla tudomást, figyelmen kívül hagyod.


De ne csüggedj, van egy jó hírünk: ezek a negatív beidegződések megváltoztathatóak, és meg tudod változtatni! Sokféle módon felülírhatjuk a régi rossz szokásainkat. Ugyan nagyon sok türelmet és kitartást igényel, de nem lehetetlen. Ha már felismerted, hogy változtatni akarsz, megtetted a nulladik lépést, de nem biztos, hogy egyedül menni fog, akkor szükség lehet egy szakember segítségére.

Egy szakember új szempontokat adhat a fejlesztendő területhez.

Ha Te is úgy gondolod, hogy szeretnél változtatni és ehhez segítségre van szükséged, akkor jelentkezz mentor programunkba!


Keress minket bizalommal!


Változtassunk együtt!


267 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page